07 oktober 2010

Erfaringer

Husbygging - og "evigvarende" materialer.

Hvem var det som var eksperten? Hvem visste hva som var bra? Oss var det ikke. Vi hørte vel like mye på byggmesteren og på arkitekten.

Dvs første gang vi "bygde" hus var det et ferdighus, - der man kunne velge forskjellige løsninger - og hva man valgte resulterte selvsagt i forskjellig pris. Vi "valgte" vinylbelegg på gulvene inne, - unntatt i stue og på hovedsoverommet. Det er ikke noe som er vanskeligere å vaske enn vinylgulv, - det måtte i så fall være skiferheller, - men de er i alle fall vakre. Det ble lagt "asfaltshingel" på taket, - ett hakk bedre enn tjærepapp, - og innenfor vårt budsjett, - og veldig sterkt. Kjeller - det måtte man ha, - men kjeller under hele huset? - Nei det ble for dyrt, - 2/3 kjeller får holde, - 10 000 kroner spart - og kanskje får vi råd til ny bil!

I dag møter vi oss selv i døren. Gode venner kjøpte huset av oss, - de har lagt om taket, - fjernet all vinyl, - og sliter fortsatt med fukt i grunnmuren i den delen av huset der vi ikke hadde råd til full kjeller. Ikke morsomt.

Noen år senere skulle vi bygge igjen. Nå var det kommet noen fantastiske takplater - ja, det var virkelig ikke eternitt, - neida hadde ikke noe med de stygge veggplatene som dekket utallige hus rundt omkring, - nei dette var evigvarende takbelegg, - aldri skulle man måtte legge om tak, - det var helt sikkert. Og vinduene, - thermopane, - varig isolasjon skulle det gi, - det er mulig det sto noe med liten skrift om garantitid, - eller manglende garanti - men det ble ikke nevnt av noen.

Nå sitter vi her. Taket har blitt lagt helt om, - og det kostet en formue å fjerne de "evigvarende" takplatene som var blitt sprø, knakk, egentlig var ren og pur asbest, og måtte pakkes inn i plast av spesialkledde folk med beskyttelsesutstyr Tjernobyl verdig.

Vinduene - vel 9 av 10 vinduer har punktert, og vi har maaaange vinduer. Noen "smarte" løsninger ble forsøkt, - men resultatet er heller mislykket, - kondens tydelig synlig under visse temperaturforhold.

Det sies at man skal bygge tre hus før det blir vellykket. Mulig det - men det rekker vi ikke i vår levetid. Taket er tett, - vinduene kan man se ut av - som regel, - og vi har det bra.

Men ordet evigvarende vil jeg gjerne få advare mot, - selv om jeg vet det er fåfengt, - alle ønsker å gjøre sine egne erfaringer.

Ingen kommentarer: