01 juni 2007

Spilledamene er borte tror jeg

Jeg vokste opp med spilledamer. Middelaldrende damer som spilte piano slik at vi kunne danse på danseskolen, - og gymnastisere på skolen.

De spilte tydelig, - taktfast, - vi kjente alle stykkene - og de kjente sine gymlærere eller danseskolefrøkner og visste alltid hva de skulle ha av musikk.

Pene litt falmede damer,- med uregelmessig arbeidstid, og neppe høy timebetaling. Lurer på om de hørte til på lærerværelset? Om de hadde noen gruppetilhørighet, - eller om de bare stille kom og gikk.

Jeg tror ikke bare det er fordi jeg gikk på så uhorvelig mange skoler at jeg ikke husker navnet på en eneste en av spilledamene. De var veldig anonyme, - men het vel fru eller frøken ett eller annet, - for det var da tidvis en dialog mellom spilledamen og gymlæreren?

Jeg finner ikke noen bilder av spilledamer i den betydning jeg skriver om, - men oppdager at noen har andre assosiasjoner til ordet enn meg, - bordellmamma, hopla. Det var ikke akkurat det de var nei.

9 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Hei igjen Tonita. Lurer nå litt på hvilket vakkert supert bibliotek du arbeider i. Og ja! Spilledamene husker jeg. Den gang jeg gikk på (pike)turn i Lillehammer for skal vi nå se hvor lenge var det igjen da ojsåmange år siden!

tonita sa...

Det er 8 år siden vi flyttet inn og samordnet oss i det nye biblioteket. Det ligger i Oslo, det har 4 etasjer over jorden og 2 under.

Og spilledamene har jeg opplevd i Oslo, i Bærum, i Arendal.

elis lesebabbel sa...

Hmmm...

tonita sa...

- og vi bruker BIBSYS

elis lesebabbel sa...

Universitetsbiblioteket? På Blindern? Må innrømme at jeg aldri har vært der men er det den sorte firkanten? Blank og joa ... vakker? Ja det her burde jeg jo vite.

tonita sa...

Blink!
Jeg synes det er et utrolig flott bygg - men det er klart at flott og vakkert behøver ikke være det samme.
Du får komme på besøk en gang! Ta det i åsyn slik det framkommer når man kommer opp fra Sognsvannsbanen, - og så gå inn - se den store hallen - rommet, - selve biblioteksdelen er vel mindre storslagen, men fin.

elis lesebabbel sa...

Aha! Der lå før Blindern barnestuer. Med blant annet en fredet drengestue. Min sønn gikk der fra han var tre år. Men begynte på skolen før den ble revet. (Siden kom han tilbake til Blindern men det er jo en annen historie.) Har aldri vært inne i det flotte biblioteket men man skal aldri si aldri. Hils Åshild S og Hege R fra meg. Men regner med at det jobber så mange der at ikke alle kjenner hverandre.

tonita sa...

Åshild S., - hm, - vi har en Åshild - som har diverse ekstravakter i Utlånet, - er kanskje ferdig med utdanningen også nå, - men kjenner henne ikke. Hege R. (psy - ikke sant?), - jepp, jeg skal hilse.

Det var mange som beklager at barnestuene forsvant, - men jeg tror at det er opprettet masse mye barnehageplasser siden den tid.

elis lesebabbel sa...

Hehe... Og for meg er det jo akkurat det samme nå. Og drengestuer finner man jo både her og der. Og Bibliotek må man jo ha. Sykler forbi den flotte bygningen rett som det er men da er jeg mest opptatt av å grue meg til å sykle opp den fæle Grimelundsbakken. Men kommer meg opp - hver gang!