09 juni 2007

Bergensfjord 1939Min farfar dro med Bergensfjord den 23 i en ukjent måned, 1939. Og det må ha vært en reise til Norge fra USA.
Jeg vet lite om min farfar, - og kommer neppe til å få vite noe mer noen gang heller, - for alle er døde som kunne ha fortalt noe.
Jeg møtte ham aldri selv om jeg var 8-8 år da han døde. Far hadde brutt med ham og så ham først på dødsleiet. Det ble nesten aldri snakket om ham i det hele tatt, - og når farmor kom for å besøke oss gjorde hun det i hemmelighet, - offisielt var hun på misjonsmøte i Kristiansand!
Grunnen til at jeg vet om denne reisen er at jeg i dag har tørket av en gammel koffert, blytung, svinelær foret med moiré. På en av sidene var det en etikett fra Den norske amerikalinje, navn og tittel - og fordi det sto Captn. må etiketten ha vært skrevet i USA, ikke Norge, - og så den nesten uleselige datoen.
Det var en etikett til, fra NSB, og stemplet Arendal.
Han hadde vært verden rundt, - som sjøkaptein, i noen år hadde han med seg både kone og barn ombord, og jeg tror han "gikk i land" relativt ung.
Det var da jeg nylig leste Vi de druknede at jeg begynte å tenke på ham igjen, - han var en streng og nok også brutal kaptein. Lystret ikke en av mannskapet, ble han slått til han ikke kunne utføre det han skulle ha gjort.
Min fetter P som vokste opp sammen med sin mor og søster hos besteforeldrene ble tvunget til å drukne rotter som var fanget, dvs gått i felle men ikke var døde? Dette er lenge siden og nå er P og hans søster døde for lengst.
Tror dette holder.

2 kommentarer:

Esquil sa...

slektshistorie er spennende. jeg har lignende forhold til morfar, bortsett fra at han døde før jeg ble født. mamma nekter fortsatt å snakke om ham. derfor har jeg 5-6 onkler og tanter jeg ikke vet navnet på, og et ukjent antall søskenbarn.

likte du vi de druknede? (jeg står i venteliste til den på biblioteket)

tonita sa...

Jeg elsket Vi de druknede!
Tok først litt tid å komme skikkelig på glid, var skeptisk til starten - liker egentig ikke historiske bøker, og slett ikke bøker om historiske kriger, - men så ble jeg hekta, og derfra ble det dårlig med nattesøvn!
Gled deg. Min mann skal lese den nå i sommer, - så snart han er ferdig med Stieg Larssons nr 2, - jeg står på venteliste på nr 3, og er heldig og får den på svensk.