02 juni 2007

Leselyst viktigere en leselister

Jeg har vært bibliotekbruker i mange, mange år. Det var mange flere morsomme bøker å finne der enn de som kom i lesesirkelen til husfruen, - og morsommere enn de bøker som slapp gjennom husfruens sensur. Bøkene skulle helst være norske. Greit nok, - men Suzy-bøkene og Pams paradis var morsomme og ga leselyst, selv om husfruen rynket på nesen. Og Mazo de la Roches Jalna-bøkene, det var greier som ga lesesug! Jeg tok heller ikke skade på min sjel av bestevenninnens tantes rosa legeromaner - jeg slukte dem.
På Deichman var jeg først ivrig kunde i Bogstadveien, senere flyttet vi, og fra hovedbiblioteket fikk jeg låne så mye jeg klarte å bære, - og jeg hadde ikke lang vei der vi bodde i etasjen over apoteket på St.Olavs plass. Det var herlig det.

I ett år av min intense lesebarndom var jeg ikke bibliotekbruker, - jeg var parkert hos farmor og tante på en sørlandsøy mens opphavet var i USA. Slikt gjorde man faktisk før i tiden, - parkerte ungene hos slekta og dro fra dem. Nå ville vel barnevernet har rynket på nesen.

Men, - tilbake til lesingen. Huset på sørlandsøya var fullt av bøker, barnebøker, ungdomsbøker, krim, - og masser av svært så voksne bøker. Jeg hadde mer å lese enn jeg kunne rekke over den tiden jeg var der, - og jeg hadde en lese-alliert. Min tante som forsto at det var viktigere å lese enn å være ute og gå tur, lot meg få frokost på sengen søndag morgen. Der ble jeg med nesa i en bok eller to til det var på tide å vise meg til middag. Deilige lange søndagsmorgener, - ingen tvang til turgåing. Og når farmor ved middagen spurte om jeg hadde vært ute, - for det skulle man jo søndager, - da var det tante som kjapt svarte, - og løy freidig: Ja, da, det har hun, og det var så deilig ute så. Takk.
Inger Johannebøkene og Nicola Silver , gamle bøker min tante hadde eid, - Vi som går kjøkkenveien og Rolf i Tibet bøker som hadde tilhørt min eldre kusine og fetter, - titler jeg husker med glede, den dag i dag, - mer enn 50 år senere.

4 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Jepp! Kommer til å lage en bloggpost en gang om bøker jeg kaller "bestemors loft bøker". Og muligens også om .... nei nå fikk jeg mange gode ideér. Kan jeg få legge ut
linken til denne posten på bloggen min da?

tonita sa...

eli: det må du gjerne gjøre

Maj Korner sa...

Pams Paradis, som jag älskade den boken och så många gånger jag läste den.

Tonita sa...

Hei Maj, velkommen hit.

Er det ikke herlig med barndommens bøker som sitter i som gode minner!

Det har blitt mindre bok-blogging enn jeg egentlig hadde ønsket, men - jeg har min lymfeknuten-blogg også, twitrer, og jobber, - så tiden rekker ikke alltid til.

Skal se innom hos deg i alle fall.