13 august 2007

Tvillinger, halvbrødre og leselyst

Fordi jeg fremdeles holdt på å lese Stieg L's siste i Millennium trilogien ( eller triologien som jeg alltid sa før) åpnet jeg ikke engang Anne B's siste i hennes trilogi da den kom dumpende inn i postkassa midt i forrige uke. En bok av gangen, vente pent i kø på nattbordet.

Men, når jeg nå er ferdig med begge to etter en intensiv lesehelg og mandagsettermiddagslesing, - så sier jeg rett og slett NEI!

Jeg er uenig med NRK - dette er ikke noen verdig slutt i det hele tatt! Det er en fin fortsettelse, men det f... ikke noen slutt. Jeg forlanger å få vite hvordan det går med tvillingjentene som enda ikke er født, med gutten ditto, med Torunn, med farfar, med Kai Roger eller hva det nå var han het - dette gikk så fort at jeg husker ikke helt, - og Margido må da få en ny bil, og en PC på låve-lageret med kistene og resten av utstyret. Jeg må bare få vite hvordan det går. Det går ikke an å droppe oss trofaste lesere på denne måten.

Før i tiden, - for virkelig lenge siden, da var det slik de store forfatterene som var føljetongskriverene i avisene lot leserene henge på tørk, - men de fulgte opp. De lagde avslutninger. Og akkurat det er det Anne B. må gjøre nå: mere Erlend, mere Torunn, gjerne en grisungavslutning også. Men ikke la oss henge i bare lufta!

Stieg L derimot, - det er vanskeligere. Han er død. Og i bok 3 lagde han en nesten fullstendig avslutning, - jeg sier nesten. For, hvor er Lisbeths søster? Jeg bare spør! Jeg tror Stieg L. hadde flere bøker i sitt hode da han døde.

6 kommentarer:

Vibeke sa...

Hej! Jeg har laget fortsettelsen av Millenium inni hodet mitt. Dessverre vil det nok aldri bli så bra som den fortsettelsen Stieg hadde i hodet sitt og som han kanskje har skrevet ned litt av....? Vil mye heller ha en fjerde bok om "Kalle" Blomquist og Lisbeth Salander enn nr 4 av Anne B. Jeg vet ikke helt om jeg skal lese Anne Bs siste.
mvh Vibeke - stor beundrer av Stieg

tonita sa...

Vibeke: hvorfor vil du ikke lese Anne B's siste? Fordi du er redd for skuffelse i forhold til de to første, eller av annen grunn?
Selv mener jeg vel at Arsenikktårnet var bedre enn Berlinerpoplene (trilogien).

Jeg har ikke laget meg noe fortsettelsesscenario til Millenium i mitt hode, - men det er jo mange enkeltgreier jeg godt kan tenke meg få puttet inn i en nr 4-bok:
Lisbeths søster som sagt, der mangler virkelig en avklaring, legen fra Sahlgrenska i Göteborg kan få komme tilbake på besøk, og tja - Blomquist må jo med, - men jeg har ikke noen story-greie til ham nei. Egentlig er jeg litt tom etter den hvirvelvinden boken var.

Betty Boom sa...

Arsenikktårnet var oppskrytt, eneste Ragde boken jeg har kommet meg helt igjennom, uten å stønne over skriveform, er En kald dag i helvete. Liker dama, men ikke like mye bøkene.

Takk for tipset om Millenium,

Betty

Vibeke sa...

Er vel enig med Betty - liker dama, men ikke like mye bøkene. Synes ikke de to første i trilogien var så mye å bryne seg på, selv om de forsåvidt var både morsomme og tankevekkene med fine personligheter. Det er svært på bøker jeg har vært gjennom i det siste som når opp mot Millenium. Men: Millenium MÅ leses på svensk.
Det KAN jo være jeg leser Anne Bs siste. For å tilfredsstille mamman min, i det minste.

tonita sa...

Vibeke: man skal være snill mot mamman sin vettu.
Ellers leser jeg masse for min egen underholdnings del, - trenger ikke alltid de store utfordringene.

Er helt enig i at Larsson må leses på svensk, - bedre evt ikke 100% forstå absolutt alt, enn å risikere ugrei oversettelse, - og det er alltid ugreie oversettelser - Og dermed ville vel hele oversetterstanden kaste seg over meg, - om noen av dem leste bloggen min. Men det gjør de neppe.
Men, jeg mener bare at det er best å lese på originalspråket om en kan.

Goodwill sa...

Alle disse står på lista mi, Anne B's siste, og nr 2 og 3 i Millennium. Og jeg liker Anne og Stieg like godt, enda så ulike de er og så ulikt de skriver.

Skrev...for Stieg sin del...trist, for bøkene hans er virkelig perler...